Hoe trek je als opdrachtgever nu die talentvolle IT Specialist aan in een krappe arbeidsmarkt en zorg je voor groei en transformatie?

Trends zijn verweven met talent, talent met pijnpunten en deze met groei en continuïteit. Gartner heeft begin dit jaar drie trends uitgelicht. Pionieren, schalen en optimaliseren. Deze thema’s geven de komende drie jaar richting aan het versnellen van de digitale transformatie.

Pionieren gaat over het verkennen van nieuwe technologieën en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Nieuwe ontwikkelingen zoals ChatGPT en kunstmatige intelligentie is hier een uitstekend voorbeeld van. Schalen gaat over het implementeren van deze oplossingen op grote schaal om maximale impact te hebben. Optimaliseren gaat over het verbeteren van bestaande processen en systemen om efficiëntie en effectiviteit te verhogen.

Deze drie thema’s zullen de komende jaren een belangrijke rol spelen in de IT-wereld. Organisaties die in staat zijn om te pionieren, te schalen en te optimaliseren zullen voorop lopen in de digitale transformatie.

Uitdagingen IT managers

Volgens een uitgevoerde enquête onder IT managers zien zij het te kort aan IT Specialisten als dé voornaamste belemmering voor de adoptie van deze en andere opkomende technologieën.

Een gebrek aan beschikbaar talent werd veel vaker genoemd dan andere belemmeringen zoals implementatiekosten of beveiligingsrisico’s.

Denk in oplossingen, out of the box

Ook zijn er ook diverse trends geïdentificeerd die van invloed kunnen zijn op het werven van IT-Specialisten in de komende jaren. Een daarvan is “stille werving”, waarbij organisaties nieuwe vaardigheden en capaciteiten verwerven zonder nieuwe fulltime medewerkers toe te voegen. Dit kan gebeuren door middel van interne talentmobiliteit, stretch- en bijscholingsmogelijkheden voor bestaande medewerkers en alternatieve benaderingen zoals het benutten van alumni-netwerken en gig-werkers.

Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven het tekort aan IT-Specialisten kunnen aanpakken. Een daarvan is het aanbieden van uitdagend en boeiend werk. IT-medewerkers waarderen uitdagend werk, dus CIO’s die technisch talent willen aantrekken en behouden, moeten aandacht besteden aan het soort opdrachten dat ze en hun managers uitdelen.

Een andere manier is het verbeteren van de werknemerservaring, het waarborgen van interne mobiliteit en groei, het begrijpen van retentie differentiatoren en het uitbreiden van uw netwerk van potentiële kandidaten. Bedrijven kunnen ook nieuwe of onconventionele benaderingen proberen bij het werven van nieuw talent of het behouden van huidig talent.

De added value van samenwerken

Stille werving is veelal in de praktijk nog vaak te tijdrovend omdat het vrij nieuw is en het tijd nodig heeft om de resultaten hiervan te zien en ervaren. Daarom is het in vele gevallen ook wijs om via een recruitmentbureau IT Specialisten te werven. Een recruitmentbureau kan vele voordelen hebben voor organisaties die op zoek zijn naar IT-Specialisten. Een van de grootste voordelen is dat het tijd bespaart. Het wervings- en selectieproces kan tijdrovend zijn en een recruitmentbureau kan deze taken uit handen nemen. Bovendien heeft een recruitmentbureau veel kennis en ervaring in huis om de juiste kandidaten te werven en te screenen. Een ander voordeel van het inschakelen van een recruitmentbureau is dat ze vaak beschikken over een groot netwerk van professionals en kandidaten die mogelijk niet actief op zoek zijn naar een nieuwe opdracht, maar wel openstaan voor interessante kansen die bij hun groeipad aansluiten. Dit kan vooral praktisch zijn in een markt waar er een tekort is aan IT-talent.